Smaakvolle reis rond de wereld: 7 bestemmingen
Zijn jullie klaar om je smaakpapillen te laten dansen en je bord te vullen met verrassende nieuwe smaken? We gaan namelijk op een culinaire reis over de wereld en ontdekken samen heerlijkste gerechten uit verschillende landen.
Stop 1: Italië – Pizza feest!
De reis begint in hét land van pizza, pasta en ijsjes: Italië! Het is dan ook een geliefd vakantieland voor Nederlanders. Alleen die geur van pizza’s al… hmm! Wist je dat de pizza oorspronkelijk komt uit Napels, een stad aan de westkust in Italië? In de 18e en 19e eeuw was de pizza al een feit! En dat is niet voor niets, ze zijn dan ook hartstikke lekker. Nog leuker: je maakt ze thuis heel gemakkelijk zelf.
– Meng bloem, gist en water tot het een zachte en elastische deegbal vormt
– Kneed het deeg en laat het rijzen
– Rol het uit, voeg tomatensaus, kaas en je favo toppings toe. Ham, sappige tomaten, knapperige groenten.. het mag allemaal!
Bak vervolgens je eigen pizza af in de oven en smullen maar!
Foto: koken.vtm.be
Stop 2: Japan – Sushi avontuur!
De rijzende zon, Japan! Daar waar sushi vandaan komt, kleine rolletjes gemaakt van verse vis, rijst, groenten en zeewier. Ook leuk om zelf thuis te maken. Rol alle ingrediënten samen met een bamboematje en snijd de rollen in stukken. Vergeet niet om sojasaus en wasabi te serveren voor extra smaak.
Stop 3: Mexico – Fiesta tijd!
Bienvenidos in Mexico: welkom in Mexico! Niet alleen sombrero’s zijn hier een herkenbaar fenomeen, ook de keuken is hier om te smullen. Tijd voor een feestje dus met overheerlijke taco’s en zelfgemaakte guacamole, een romige dipsaus gemaakt van avocado’s.
Thuis guacamole maken? Prak de avocado, meng met gehakte uien, tomaten, limoensap en een snufje zout. Dip met wat tortillachips en genieten maar!
Foto: twopeasandtheirpod.com
Stop 4: India – Kruidig avontuur!
De Indiase keuken is als een kleurrijk schilderij van smaken, specerijen en tradities. Eén daarvan, het meest geliefde gerecht in India, is curry. Een rijke, geurige saus die wordt gemaakt van specerijen, kruiden, groenten, vlees of peulvruchten. Dit heerlijke gerecht eet je het liefst met naanbrood, een zacht en luchtig brood, ideaal om in je curry te dippen.
Wil je een overheerlijk recept proberen? Het is heel simpel én lekker!
Foto: slowfoody.nl
Stop 5: Egypte – Zoete verwennerij
Het land van piramides, farao’s en een rijke culinaire traditie. Een van de meest geliefde zoetigheden is baklava. Een traditioneel gebak dat is gemaakt van laagjes flinterdun deeg en noten, doordrenkt met siroop. Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. Wil je de betovering van baklava zelf ervaren?
Ingrediënten
– Filodeeg
– Gehakte noten: walnoten, pistachenoten of amandelen
– Gesmolten boter
– Honing
Instructies
Zet de oven aan zoals aangegeven op de verpakking van het flinterdunne deeg. Leg een vel van dit deeg in een bakvorm en smeer er een beetje gesmolten boter op. Doe dit nog een paar keer met meer vellen deeg, en smeer elke keer een beetje boter erop. Strooi een heleboel stukjes nootjes op het bovenste laagje deeg. Snijd het deeg in mooie diamant- of vierkante stukjes, net als kleine puzzelstukjes. Zet de bakvorm in de oven en wacht tot alles goudgeel en lekker knapperig is. Haal de bakvorm uit de oven en giet heel voorzichtig wat warme honing over alle knapperige laagjes. Laat het baksel rustig afkoelen zodat het alle honing kan opzuigen. Smul daarna van je zelfgemaakte lekkernij!
Foto: overetengesproken.nl
Stop 6: Australië – Barbecue pret!
Barbecueën is een deel van het Australisch dagelijkse leven. Het wordt vaak afgekort met ‘barbie’ en is een belangrijk onderdeel van de levensstijl van Australiërs. Wat leggen ze er allemaal op? Onder andere biefstuk, worstjes die ook wel ‘snags’ genoemd worden, lamsbout en rissoles, een soort hamburgers. Heel veel vlees dus, maar je kunt dit natuurlijk perfect combineren met brood, groenten, on-the-side sauzen en verse sapjes en drankjes.
Tip: nog leuker om de barbecue recepten zelf te maken met de kids. Kidsproof hamburger spiesjes, vegetarische balletjes aan een stokje en als afsluiter spiesjes met poffertjes en aardbeien.
Foto: bettyskitchen.nl
Stop 7: Verenigde Staten – Feestelijke hotdogs
In de Verenigde Staten zijn hamburgers, hotdogs en frietjes niet weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn dan ook enorm populair. Beleg je eigen broodje met kaas, sla, tomaat, ketchup en een hotdog. Je kunt je eigen cheeseburger maken door rundergehakt te grillen of bakken. Een echte Amerikaanse klassieker!
Tip: om de hotdogs net wat gezonder te maken, is zuurkool als topping een aanrader. Lees hier onderstaand recept van een kidsproof hotdog!
Foto: foody.nl
Dat was alweer de culinaire reis over de wereld. Met bovenstaande tips kun je thuis allerlei lekkere smaken proeven en combineren. Alvast Smakelijk Eten!