Wel of geen huisdier? De voor- en nadelen op een rij
Misschien wil je kind al jaren een huisdier, maar hoe weet je of hij er echt klaar voor is? Welk dier past bij je kind? En wat zijn de voor- en nadelen van een huisdier?
Een kat, hond, konijn of cavia: veel kinderen willen dolgraag een huisdier. Begrijpelijk natuurlijk, wie vindt het nu niet leuk om gezellig met hond of poes te knuffelen en spelen. Maar voor jullie een huisdier nemen, moet je je vooraf goed bedenken hoe graag je kind écht een huisdier wil. Een dier vraagt om flink wat verantwoordelijkheid van je kind. Het kost veel tijd en geld, al krijgen jullie daar natuurlijk ook veel liefde voor terug. Maar eenmaal gekozen voor een huisdier, kun je ‘m niet zomaar terugbrengen.
Je moet dus zeker zijn van je keuze en je kind moet goed beseffen wat het inhoudt om een huisdier te hebben. Vraag hem dus van tevoren of hij gaat meehelpen in de verzorging. Wie gaat bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond een rondje wandelen met de hond? Wie maakt de kattenbak of vissenkom schoon? Wie geeft het huisdier dagelijks water en eten?
Voordelen van een huisdier
– Een huisdier kan voor je kind een echte vriend zijn. Een kat of hond is er altijd voor je. Je kunt tegen hem praten, met hem spelen, lekker met hem knuffelen en je krijgt zijn onvoorwaardelijke liefde. Hij zal je nooit zomaar in de steek laten. Je kind zal zich met een huisdier dan ook minder snel eenzaam voelen.
– Kinderen met huisdieren zijn socialer, weerbaarder en hebben meer empathie en zelfvertrouwen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh. Ook ervaren kinderen met huisdieren minder stress tijdens bijvoorbeeld spannende of heftige dingen, zoals de overgang naar een nieuwe klas, een verhuizing, of scheiding.
– Huisdieren hebben een positief effect op de gezondheid en het brein van je kind. Zo bewegen kinderen met een huisdier meer, kunnen ze zich beter concentreren en onthouden ze dingen beter.
– Kinderen die al van jongs af aan opgroeien met huisdieren, hebben op latere leeftijd minder kans op allergieën en astma. Doordat kinderen al vroeg worden blootgesteld aan haren, huidschilfers en andere allergenen van het huisdier ontwikkelen ze een sterker immuunsysteem.
Nadelen van een huisdier
– Een huisdier neemt veel tijd in beslag. Knuffelen, verzorgen, eten geven, de kattenbak schoonmaken, de hond uitlaten, spelen. Het een is leuker dan het ander, maar het moet allemaal gedaan worden.
– Een huisdier kost ook wat. De aanschaf valt vaak mee, maar hij heeft ook spullen nodig. Een mand, bench, kooi of hok, voeder- en drinkbak, speeltjes, krabpaal, noem maar op. Natuurlijk zijn er ook de wekelijkse kosten als voeding. Plus kosten voor bijvoorbeeld: ontwormen, vaccineren, steriliseren en andere bezoekjes aan de huisarts, als je huisdier ziek wordt.
– De meeste honden en katten verharen flink, dat betekent dat je ze regelmatig moet borstelen, vaak moet stofzuigen en honden moeten ook met regelmaat in bad. Ook kunnen ze per ongeluk in huis plassen of ergens een drol achterlaten.
– Huisdieren maken nog weleens wat kapot. Katten krabben aan de bank, honden bijten dingen kapot, en knaagdieren knagen eh… ja op van alles. Er kunnen dus meubels kapot gaan.
Deze huisdieren zijn niet zo geschikt
Als je zeker weet dat jullie voor een huisdier willen gaan, rest de vraag: welk dier wordt het? Er zijn tal van mogelijkheden. Wel is het slim om bij kinderen jonger dan zes jaar niet te kiezen voor een knaagdier. Hamsters, konijnen, muizen en cavia’s houden er niet van om vastgehouden te worden of te worden rondgedragen. Terwijl je kind dat waarschijnlijk wel graag zou willen. Ook kunnen ze nog weleens bijten, als ze schrikken of iets niet leuk vinden. Daarnaast zijn knaagdieren kwetsbaar. Ze kunnen snel iets breken, als je kind hem per ongeluk laat vallen, bijvoorbeeld. Geen goede match dus met je kind.
Wel geschikt: hond en poes
Honden en poezen zijn wel heel geschikt als huisdier voor jonge kinderen. Al moet je natuurlijk altijd voorzichtig en liefdevol met een huisdier omgaan, en je hond of kat goed aan jullie laten wennen. Willen jullie een hond? Doe dan vooraf wel even research welk hondenras kindvriendelijk is. Een waak- of vechthond past vaak minder goed bij een gezin met kinderen. Katten gaan over het algemeen altijd goed met kinderen, maar zijn van nature zelfstandiger en doen meer hun eigen ding dan honden. De ene kat vindt het leuker om te knuffelen en spelen dan de andere. En de een wil veel binnen zitten, terwijl de ander het liefst de hele dag buitenspeelt.
Naast een hond en poes, kun je natuurlijk ook kiezen voor vogels en vissen. Al zijn deze dieren natuurlijk minder knuffelbaar en je kunt er niet echt mee spelen.