Kleuter
Kent jouw kind de dagen van de week? Weet hij of zij de volgorde van de seizoenen? En kan hij of zij aangeven wanneer het middag is en welk dagdeel daarna komt? Gemiddeld genomen zijn dit de tijdsbepalingen die kinderen als kleuter leren.
Groep 3
In groep 3 gaan ze ook kijken op de analoge klok. Ze leren de hele uren, de halve uren en de kwartieren. Ga thuis ook hiermee aan de slag: Hoe laat ziet je bedtijd eruit op de klok? Hoe laat sta je op? Hoe laat is het als je uit school komt?
Groep 4
In groep 4 leren de kinderen ook de minuten. Dus tien voor twee of achttien over zes. Ook nu kijken ze alleen nog naar de analoge klok. De digitale tijd is stof voor groep 5. Het tempo waarin kinderen leren klokkijken op school is vrij hoog. Het is dus helemaal niet gek als je zoon of dochter dit niet helemaal kan bijbenen. Blijf gewoon lekker oefenen. De avond van oud en nieuw is een leuk moment om samen naar de klok te kijken. “Hoe lang duurt het nog voor het eindelijk twaalf uur is?”
Oefentips voor thuis
– Test bij de eerste ‘oefenles’ of je kind weet naar welke kant de wijzers van de klok draaien. Leg ook goed uit wanneer het kwart vóór en kwart óver is.
– Ezelsbruggetje: De korte wijzer geeft het uur aan. UUR is een kort woord. De lange wijzer wijst de minuten aan. MINUTEN is een lang woord.
– Voor een paar euro koop je bij de drogist of een discountwinkel een leuk horloge. Nu kun je je kind een paar keer per dag vragen hoe laat het is. Hoe stoer!
– Maak een spelletje van klokkijken door steeds lastigere vragen stellen. “We moeten om twintig voor drie naar oma. Het is nu kwart over twee. Hoeveel minuten hebben we nog?”
– Door de tijd uit te beelden met je lijf, blijft het nog beter hangen. Kijk in dit filmpje naar een voorbeeld.